Idila Bisericii – între tragic şi sublim
Autor: Dan Lucaci  |  Album: fara album  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de limonada in 13/10/2008
    12345678910 0/10 X
Idila Bisericii – între tragic şi sublim
Încă din fragedă pruncie, am învăţat că Biserica este exponenta portretului moral şi spiritual al lui Dumnezeu în societatea profană a zilelor noastre. Prin urmare, menirea fundamentală a Bisericii pe scena teatrului istoric, este de a-L picta pe Isus din Nazaret pe vitraliile sufletului omenesc. În pofida acestui deziderat divin, Biserica contemporană trăieşte cumplita dramă de a nu-şi împlini nici pe departe nobila chemare.                                                                    

      Vocea plăpânda a Bisericii se aude cu putere între zidurile adunării, în timp ce pe uliţele noastre, manelele lui Nicolae Guţă şi a pistolarului Adrian Copilul Minune au înghiţit-o aproape de tot. Dovadă vădită a acestui fapt este numărul tot mai mic de oameni care se pocăiesc şi, în acelaşi timp, fii risipitori ai creştinătăţii care se pierd în lume, precum o piatră aruncată în apele tulburi ale unui ocean. Cu toate acestea însă, pare-se că nu vrem să ne recunoaştem mediocritatea spirituală şi lipsa de relevanţă în contemporaneitate, deoarece ne este teamă să ne privim în oglindă cu faţa descoperită. Şi din acest motiv, pentru a salva aparenţele, păşim pe urme lui Caius Iulius Caesar şi Napoleon Bonaparte, care se foloseau cu mare artă de tactica deformării istorice. Astfel, ne supralicităm micile succese, de parcă am fi dobândit mari victorii spirituale.

      În pofida acestor condiţii existenţiale vitrege în care fiinţăm, dincolo de starea noastră de somnolenţă spirituală, de colţii hienelor diabolice şi de şarpele edenic, care ne pândeşte precum un leu înfometat care-şi urmăreşte prada, prin ochii credinţei inimi putem zării soarele trezirii spirituale, care încă mai stă ascuns după norii negrii ai indiferenţei noastre.

      După ani şi ani de monotonie duhovnicească, a sosit vremea să ne scuturăm ţărâna de pe noi, să ne curăţim lăcaşul inimii de toate lucrurile date spre nimicire, să ne spălăm haina sufletului în sângele Mielului jertfit pe altarul crucii din dealul iubirii şi să bem apă vie din izvorul cristalin, care ţâşneşte cu putere din tronul celest şi haric al prea bunului Dumnezeu.

      Idila Bisericii în relaţie cu Domnul Isus Hristos se desfăşoară la interferenţa dintre tragic şi sublim. În măsura în care Biserica se lasă sedusă de şoaptele sirenelor homerice din Şeol, născătoare de moarte spirituală, pângărindu-şi astfel rochia albă de mireasă, se postulează în sfera tragicului, deoarece comite sacrilegiul de a-şi înşela Mirele. Însă, păstrându-şi puritatea gândului şi a veşmântului, închinate Mirelui ei, şi, tot odată, aşteptând cu mare dor ziua nunţii lor, Biserica îşi va onora sublimul ei mandat.  
Adevarat
Da un eseu minunat al biserici din timpurile pe care le traim.
Dar eu va intreb chear nu ne dam seama ca pentru tot ce se intimpla in societate si in biserica se datoreaza in parte si libertati care este permisa incepind de la modul cu ne imbracam si respectarea timpului petrecut in adunarile lui Dumnezeu.
CHEAR DACA INTRAM IN CASA DE RUGACIUNE LA ORA 10 ESTE TOT BINE AM FOST AM PARTICIPAT SI NOI ,DAR INTREBAREA ESTE CEI CARE VIN ASA S-AU INTREBAT VREO DATA ?DACA VINE ISUS SA-SI RAPEASCA MIREASA IN TIMPUL SERVICIULUI DE RUGACIUNE UNDE SINT EU SI DUMNEATA ?LA ORA CARE VIN SE PREA POATE SA GASIM ODATA BISERICA GOALA .SI ATUNCI VA INTREB PE DUMNEAVOASTRA? NU-I PACAT CA MULTI AU IROSIT ZECII DE ANII ARATINDU-SI IUBIREA FATA DE CREATOR DOAR DE FORMA.
DUMNEZEU SA NE AJUTE SA NE POCAIM CA CEI DIN CETATEA NINIVE.
Adăugat în 12/03/2009
Eu nu cred ca tine de ora la care intram in biserica sau de felul in care ne imbracam. Eu cred ca importanta e credinta noastra, nu forma pe care o afisam.
Pe de alta parte cred ca ceea ce se vede pe dinafara vadeste o parte din interiorul nostru. Daca afisam lipsa de bun simt prin imbracaminte cred ca asta e doar o mica parte din haosul nostru interior.

Mi-a placut foarte mult ideea eseului si modul in care s-au expus ideile.E trist dar foarte adevarat.

Mi-ar place nespus ca multi din cei care citesc acest eseu sa nu ramana doar la a citi , ci sa fie tot mai multi din mireasa lui Hristos care sa isi curete haina alba de tarana si celelalte pe care le-a expus autorul aici si pe care Biblia ni le spune dar pe care, se pare, tot mai putini le iau in seama.

Domnul sa salveze ce mai poate fi salvat!
Adăugat în 13/03/2009
Statistici
  • Vizualizări: 2321
  • Comentarii: 2
Opțiuni